- 8 kolb kukurydzy
- 1 kostka masła
- po 1 łyżeczce posiekanych liści:
- oregano, bazylii i pietruszki
Każdą kukurydzę w dwóch miejscach obwiąż sznurkiem.
Włóż kolby na 20 minut do zimnej wody, aby nią nasiąkły. Żeby nie wypływały na powierzchnię, postaw na nich np. miseczkę z wodą.
Wyjmij kukurydzę z wody, otrząśnij i połóż na grill. Kukurydzę grilluj 20 minut bezpośrednio nad rozżarzonymi węglami, jednak tak, aby ogień zbytnio jej nie dosięgał. W ten sposób ziarna kukurydzy pod liśćmi ugotują się, a odrobinę przypalone liście dodadzą im aromatu.
Podczas grillowania kukurydzę obracaj co jakiś czas. Miękkie masło wymieszaj z posiekanymi ziołami i pieprzem i nałóż do malutkich miseczek. Obierz kukurydzę i podawaj z masłem do smarowania lub maczania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz