Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pastitsio, czyli grecka zapiekanka

Składniki na 9 porcji:
  • 40 dag mielonego mięsa wołowego
  • 38 dag makaronu (najlepiej rurki)
  • 1 puszka (425 ml) pomidorów bez skórki
  • 3 jaja
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki margaryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka rosołu z kury (instant)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
Makaron gotuj przez 5 minut w rosole z kury instant. Potem go osącz i wymieszaj z jajkami i parmezanem. Dopraw do smaku pieprzem i gałką muszkatołową.

Teraz rozgrzej na patelni oliwę, zeszklij drobno pokrojony czosnek i cebulę. Wrzuć mielone mięso, podsmaż. Następnie dodaj rozdrobnione pomidory, dopraw je solą, pieprzem i cynamonem. Gotuj 20 minut.

Na patelni rozgrzej tłuszcz, z mąki zrób zasmażkę. Nasmaruj tłuszczem żaroodporne naczynie (25 x 15 cm) i wypełnij je połową ugotowanego makaronu. Przykryj warstwą mięsa i resztą makaronu. Na koniec posyp posiekanymi ziołami, polej sosem. Całość zapiekaj 40 minut w temperaturze 225°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...