- 40 dag mielonego mięsa wołowego
- 38 dag makaronu (najlepiej rurki)
- 1 puszka (425 ml) pomidorów bez skórki
- 3 jaja
- 2 średnie cebule
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki margaryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka rosołu z kury (instant)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 pęczka tymianku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- starta gałka muszkatołowa
Teraz rozgrzej na patelni oliwę, zeszklij drobno pokrojony czosnek i cebulę. Wrzuć mielone mięso, podsmaż. Następnie dodaj rozdrobnione pomidory, dopraw je solą, pieprzem i cynamonem. Gotuj 20 minut.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, z mąki zrób zasmażkę. Nasmaruj tłuszczem żaroodporne naczynie (25 x 15 cm) i wypełnij je połową ugotowanego makaronu. Przykryj warstwą mięsa i resztą makaronu. Na koniec posyp posiekanymi ziołami, polej sosem. Całość zapiekaj 40 minut w temperaturze 225°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz