Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Krewetki w sosie pieprzowym

Składniki:
  • 5 dużych krewetek
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g masła
  • szczypta kminku
  • 2 łyżki wywaru rybnego
  • 1 małe żółtko
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • sól morska
  • grubo tłuczony czarny lub mieszany pieprz
  • 4 gałązki trybuli
Krewetki opłucz, osącz i osusz na bibule. Czosnek obierz, przetnij ząbek na pół. Na małej patelni rozgrzej masło, podsmaż czosnek i wyjmij, gdy się tylko zarumieni. W ten sposób powstanie masło aromatyzowane czosnkiem. Na patelnię włóż krewetki i smaż, często odwracając, aż wierzch będzie różowy, a mięso białe. Następnie odstaw w ciepłe miejsce.

Do pozostałego po smażeniu krewetek tłuszczu wsyp kminek i ogrzej kilka sekund. Następnie wlej wywar rybny i zagotuj, po czym zdejmij z ognia.

Wymieszaj żółtko ze śmietaną i zaciągnij nim sos. Podgrzej, ale już nie gotuj. Przypraw sos do smaku solą i pieprzem. Krewetki polej sosem i posyp opłukanymi listkami trybuli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...