Składniki na 20 sztuk:- 50 dag jagód
- 54 dag mąki
- 1 szklanka mleka
- 5 dag cukru
- 1 jajo
- 2 dag drożdży
- 8 dag masła
- 1 łyżeczka soli
Drożdże rozbij z 3 łyżkami ciepłego mleka, odstaw na 15 minut. 3/4 masła stop. Jajko utrzyj z cukrem i stopionym masłem. Dwie łyżki mleka zostaw, a resztę połącz z masą jajeczną. Mąkę (1-2 łyżki odłóż), sól, drożdże i masę jajeczną wyrób na gładkie ciasto, przykryj i odstaw na 20 minut. Jagody umyj, a następnie wymieszaj z ciastem.
Foremki wysmaruj pozostałym masłem, oprósz mąką, wypełnij ciastem, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Mufinki posmaruj mlekiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temperaturze 220°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz