Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Mufinki z jagodami

Składniki na 20 sztuk:
  • 50 dag jagód
  • 54 dag mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag cukru
  • 1 jajo
  • 2 dag drożdży
  • 8 dag masła
  • 1 łyżeczka soli
Drożdże rozbij z 3 łyżkami ciepłego mleka, odstaw na 15 minut. 3/4 masła stop. Jajko utrzyj z cukrem i stopionym masłem. Dwie łyżki mleka zostaw, a resztę połącz z masą jajeczną. Mąkę (1-2 łyżki odłóż), sól, drożdże i masę jajeczną wyrób na gładkie ciasto, przykryj i odstaw na 20 minut. Jagody umyj, a następnie wymieszaj z ciastem.

Foremki wysmaruj pozostałym masłem, oprósz mąką, wypełnij ciastem, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Mufinki posmaruj mlekiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temperaturze 220°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...