Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kulki z kaszy jęczmiennej

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki drobnej kaszy jęczmiennej
  • 1 łyżka masła
  • 10 dag rokpola
  • 10 dag szynki
  • 1/2 puszki sardynek
  • posiekana natka pietruszki
  • mielona papryka
  • sól
  • grubo zmielony pieprz
Zalej kaszę szklanką zimnej wody i odstaw. Gdy napęcznieje, dodaj do niej jeszcze 3 szklanki wody, masło i sól. Gotuj na wolnym ogniu, aż całkowicie się rozklei. Po wystudzeniu przełóż do miski i utrzyj.

Teraz podziel masę na trzy części. Jedną wymieszaj z rozdrobnionym rokpolem, drugą - z drobno posiekaną szynką, trzecią - z rozgniecionymi widelcem sardynkami. Uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego, po kolei obtaczaj je w papryce, pieprzu i natce. Ułóż rzędami na półmisku. Możesz je udekorować, wbijając w każdą z nich wykałaczkę, i nadziać na nią - na przykład rzodkiewki lub cząstki pomidorów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...