Szukaj przepisów

wtorek, 17 lipca 2012

Kiełki z sezamem

Składniki:
    po 5 dag kiełków:
  • soi, ciecierzycy, rzodkiewki, fasoli mung
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka ziaren sezamowych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • sok z cytryny lub jasny ocet winny
  • imbir (najlepiej w kawałku)
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
Kiełki opłucz, po czym dobrze odsącz. Ziarna sezamowe i pestki słonecznika upraż na suchej patelni, uważając, aby się nie zrumieniły, potem ostudź. W salaterce wymieszaj kiełki z ziarnami.

Z oleju i sosu sojowego przygotuj sos, dopraw go sokiem z cytryny (octem winnym) oraz świeżo startym imbirem, solą i pieprzem. Sos posyp koperkiem i delikatnie połącz go ze składnikami sałatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...