Szukaj przepisów

wtorek, 17 lipca 2012

Awokado ze szpinakiem

Składniki:
  • 1 owoc awokado
  • 15 dag młodego szpinaku lub liści mlecza
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2-3 łyżki posiekanych świeżych listków bazylii
    sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
Szpinak (lub młody mlecz) oczyść, opłucz i osusz. Awokado obierz, przetnij wzdłuż na pół, wyjmij pestkę, a miąższ pokrój na plasterki i obficie skrop sokiem z cytryny. Teraz oczyść dymki, cebulki pokrój w cienkie plasterki, a szczypior w krążki. Umyte i oczyszczone rzodkiewki posiekaj.

Wszystkie składniki wymieszaj w salaterce z sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Sałatkę na koniec udekoruj świeżymi listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...