Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kasza gryczana po litewsku

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki śmietany 18-proc.
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
    po kilka ziaren: ziela angielskiego i pieprzu
  • sól
  • mielony pieprz

Grzyby umyj i mocz minimum przez godzinę. Ugotuj w tej samej wodzie, dodając ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz przypieczoną nad gazem cebulę w łuskach, po czym przecedź.

Wypłukaną kaszę zalej wywarem z grzybów z dodatkiem wody (powinno być około 2 szklanek płynu), osól i gotuj na małym ogniu około 5 minut. Gdy kasza wchłonie już płyn, przykryj ją i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Drugą cebulę posiekaj i przesmaż na oleju. Jaja ugotuj na twardo, obierz i pokrój w plasterki. Z łyżki masła i mąki zrób białą zasmażkę, rozprowadź ją śmietaną. Sos dopraw solą i mielonym pieprzem.

Żaroodporne naczynie wysmaruj resztą masła i układaj w nim warstwami kaszę, jaja, posiekane grzyby i przesmażoną cebulę; każdą warstwę oprósz solą i pieprzem. Potrawę zalej przygotowanym sosem i zapiekaj w gorącym piekarniku przez 20 minut.

Podawaj w tym samym naczyniu, w którym się zapiekała, z surówką, na przykład z papryki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...