- 2 młode cukinie
- 1 szklanka kuskusu
- 4 pomidory
- 1/2 szklanki białego wina
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- kilka świeżych gałązek bazylii
- zioła prowansalskie
- sól
Pomidory umyj, sparz je i zdejmij skórkę, a miąższ rozdrobnij. Wymieszaj go z kuskusem, po czym dopraw posiekanymi listkami bazylii, ziołami prowansalskimi i solą.
Cukinie przekrój wzdłuż na pół, wyjmij z każdej połówki nasiona i trochę miąższu tak, aby powstały „łódeczki”. Posól je w środku i wypełnij nadzieniem.
Do żaroodpornego naczynia wlej olej i włóż cukinie, a następnie wstaw do piekarnika. W czasie pieczenia podlewaj od czasu do czasu winem. Gdy będą miękkie, sos dopraw rozdrobnionym czosnkiem.
Podawaj na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz