Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Cukinia nadziewana kuskusem

Składniki:
  • 2 młode cukinie
  • 1 szklanka kuskusu
  • 4 pomidory
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka świeżych gałązek bazylii
  • zioła prowansalskie
  • sól
Kuskus zalej osoloną wrzącą wodą tak, aby sięgała 2 cm ponad jego powierzchnię, przykryj i odstaw, żeby napęczniał.

Pomidory umyj, sparz je i zdejmij skórkę, a miąższ rozdrobnij. Wymieszaj go z kuskusem, po czym dopraw posiekanymi listkami bazylii, ziołami prowansalskimi i solą.

Cukinie przekrój wzdłuż na pół, wyjmij z każdej połówki nasiona i trochę miąższu tak, aby powstały „łódeczki”. Posól je w środku i wypełnij nadzieniem.

Do żaroodpornego naczynia wlej olej i włóż cukinie, a następnie wstaw do piekarnika. W czasie pieczenia podlewaj od czasu do czasu winem. Gdy będą miękkie, sos dopraw rozdrobnionym czosnkiem.

Podawaj na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...