Składniki:- 4 pomarańcze
- 50 dag marchewki
- 5 szklanek przegotowanej wody
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Obraną i umytą marchewkę bardzo drobno pokrój. W głębokim rondlu stop przygotowaną porcję masła, zeszklij na nim posiekaną cebulę, dodaj marchewkę, wymieszaj i smaż na silnym ogniu przez minutę. Wlej wodę, dodaj sól, cukier i łyżkę skórki otartej z pomarańczy, gotuj na małym ogniu pod przykryciem około godziny. Zmiksuj, przetrzyj przez sito, przestudź, wymieszaj z sokiem wyciśniętym z pomarańczy, winem i śmietanką.
Przed podaniem zupę należy schłodzić i posypać koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz