Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Kanaryjska zupa krem

Składniki:
  • 4 pomarańcze
  • 50 dag marchewki
  • 5 szklanek przegotowanej wody
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
Obraną i umytą marchewkę bardzo drobno pokrój. W głębokim rondlu stop przygotowaną porcję masła, zeszklij na nim posiekaną cebulę, dodaj marchewkę, wymieszaj i smaż na silnym ogniu przez minutę. Wlej wodę, dodaj sól, cukier i łyżkę skórki otartej z pomarańczy, gotuj na małym ogniu pod przykryciem około godziny. Zmiksuj, przetrzyj przez sito, przestudź, wymieszaj z sokiem wyciśniętym z pomarańczy, winem i śmietanką.

Przed podaniem zupę należy schłodzić i posypać koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...