- 5 szklanek rosołu drobiowego (z kostki)
- 50 dag buraków ćwikłowych
- 1 duże winne jabłko
- 2 dojrzałe gruszki
- 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
- sól
- sok z cytryny i cukier do smaku
Teraz całość zmiksuj, przetrzyj przez sito i znów podgrzej.
Dokładnie wymieszaną z winem mąkę ziemniaczaną powolutku wlej do gorącej zupy i podgrzewaj, mieszając, aż zupa zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, ewentualnie sokiem z cytryny i cukrem.
Przed podaniem rozprowadź zupę śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz