Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa krem z buraków

Składniki na 6 porcji:
  • 5 szklanek rosołu drobiowego (z kostki)
  • 50 dag buraków ćwikłowych
  • 1 duże winne jabłko
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • sól
  • sok z cytryny i cukier do smaku
Buraki, jabłko i gruszki umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Następnie wrzuć je do rondla, dodaj imbir i zalej gorącym rosołem. Doprowadź do wrzenia, a później gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 2 godziny.

Teraz całość zmiksuj, przetrzyj przez sito i znów podgrzej.

Dokładnie wymieszaną z winem mąkę ziemniaczaną powolutku wlej do gorącej zupy i podgrzewaj, mieszając, aż zupa zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, ewentualnie sokiem z cytryny i cukrem.

Przed podaniem rozprowadź zupę śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...