Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kalafior w zielonym sosie

Składniki na 2 porcje:
  • 1 średni kalafior
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 5 łyżeczek masła lub margaryny
  • 5 płaskich łyżek mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (z kostki)
  • 1 żółtko
  • sól, biały pieprz
    do dekoracji:
  • listki melisy
Przygotuj kalafior - oczyść go, opłucz i odsącz (nie dziel na różyczki). Teraz włóż go do dużego garnka wypełnionego w 3/4 lekko osoloną i zakwaszoną sokiem z cytryny wrzącą wodą (jeżeli wodę zakwasisz, warzywo nie straci apetycznego białego koloru). Zagotuj pod przykryciem, a następnie na chwilę odkryj. Potem garnek przykryj ponownie i gotuj na średnim ogniu (kalafior nie może się rozpadać). Ugotowany kalafior ostrożnie wyjmij i przełóż na półmisek.

Szczypiorek opłucz, otrzep z wody i drobno posiekaj.

Czas na zasmażkę: masło lub margarynę stop, po czym dodaj mąkę. Całość zasmaż (nie rumieniąc), a potem rozprowadź zimnym bulionem. Zasmażkę zagotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Lekko ostudź, połącz ze śmietaną i wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Ponownie podgrzej (ale nie gotuj). Połącz z surowym żółtkiem.

Tak przygotowanym sosem obficie polej kalafior. Przed podaniem udekoruj go listkami melisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...