- 1 średni kalafior
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 pęczek szczypiorku
- 5 łyżeczek masła lub margaryny
- 5 płaskich łyżek mąki
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 szklanka bulionu warzywnego (z kostki)
- 1 żółtko
- sól, biały pieprz
- do dekoracji:
- listki melisy
Szczypiorek opłucz, otrzep z wody i drobno posiekaj.
Czas na zasmażkę: masło lub margarynę stop, po czym dodaj mąkę. Całość zasmaż (nie rumieniąc), a potem rozprowadź zimnym bulionem. Zasmażkę zagotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Lekko ostudź, połącz ze śmietaną i wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Ponownie podgrzej (ale nie gotuj). Połącz z surowym żółtkiem.
Tak przygotowanym sosem obficie polej kalafior. Przed podaniem udekoruj go listkami melisy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz