Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Jabłka z selerami

Składniki na 4 porcje:
  • 1 duży seler korzeniowy
  • 4 kwaśne jabłka
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki jogurtu
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka miodu
  • 8 dag orzechów włoskich
Jabłka umyj, seler obierz i umyj. Dwa jabłka pokrój w plastry, pozostałe jabłka i seler w słupki.

Plastry jabłek ułóż na płaskim talerzu. Miód, imbir, gałkę i 2 łyżki soku z cytryny utrzyj - tak przygotowanym sosem posmaruj plastry jabłek. Orzechy zrumień na patelni bez tłuszczu.

Śmietanę, 3 łyżki soku z cytryny i jogurt dokładnie utrzyj, następnie przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszaj ze słupkami jabłek i selera.

Jabłka z selerami w sosie śmietanowo-jogurtowym rozłóż na plastrach jabłek i posyp orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...