Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Jarzynowe miseczki

Składniki na 4 porcje:
  • 2 duże selery
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 1 papryka
  • 1 duża ugotowana marchewka
  • 1/2 słoika majonezu niskotłuszczowego
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól, pieprz
Zacznij od przygotowania selerów: umyj je, zalej wodą i ugotuj do miękkości (około 25 minut). Potem przekrój na pół i obierz ze skóry. Ostrą łyżeczką wydrąż miąższ, tak by powstała miseczka o ściankach grubości około 0.5 cm. Wydrążony miąższ pokrój w kostkę.

Jabłko obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazdo nasienne, pokrój w kosteczkę. Paprykę oczyść, pokrój razem z ogórkami i marchewką w drobną kostkę.

Wymieszaj seler, ogórek, jabłko, paprykę i marchew. Przypraw solą, pieprzem i cukrem.

Majonez przypraw sokiem z cytryny. Sałatkę zalej majonezem i nałóż do miseczek selerowych. Przed podaniem udekoruj gałązkami natki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...