Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Seler, jabłko i orzechy

Składniki na 4 porcje:
  • 1 średni seler korzeniowy (ok. 1/2 kg)
  • 1 jabłko winne
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 ml)
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej natki
  • sól
  • pieprz
Seler obierz, umyj pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w słupki. Skrop sokiem z cytryny. Teraz umyj, osusz, obierz jabłko, wykrój gniazdo nasienne. Jabłko pokrój w grube plastry, a następnie w niewielką kostkę.

Orzechy włoskie wyłuskaj z łupinek i drobno posiekaj.

Do jogurtu wlej łyżeczkę soku z cytryny, wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Seler, jabłko i orzechy wymieszaj w salaterce, polej sosem i dobrze wymieszaj. Na koniec posyp posiekaną natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...