- 1 duży kalafior
- 20 dag fasolki szparagowej
- 10 dag kukurydzy z puszki
- 3 jaja
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki oleju
- jarzynka
- pieprz
- ostra papryka w proszku
Kalafior i fasolkę gotuj przez 10 minut (oddzielnie!) w osolonej wodzie, po czym odcedź i ostudź. Teraz kalafior dokładnie rozgnieć widelcem.
Osącz kukurydzę. Żółtka oddziel od białek, roztrzep je, po czym dodaj mąkę i rozgnieciony kalafior. Całość dokładnie wymieszaj. Masę przypraw do smaku Jarzynką, pieprzem i papryką.
Białka ubij na sztywną pianę. Fasolkę, kukurydzę i pianę dodaj do masy kalafiorowej, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź masę warzywną, smaż z obu stron na złoty kolor. Tak przygotowane jarskie kotlety podawaj z parówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz