Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Jarskie kotlety z kalafiora

Składniki na 4 porcje:
  • 1 duży kalafior
  • 20 dag fasolki szparagowej
  • 10 dag kukurydzy z puszki
  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • jarzynka
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku
Fasolkę umyj, odetnij końce i pokrój na małe kawałki (2-3 cm). Potem oczyść kalafior i podziel go na różyczki.

Kalafior i fasolkę gotuj przez 10 minut (oddzielnie!) w osolonej wodzie, po czym odcedź i ostudź. Teraz kalafior dokładnie rozgnieć widelcem.

Osącz kukurydzę. Żółtka oddziel od białek, roztrzep je, po czym dodaj mąkę i rozgnieciony kalafior. Całość dokładnie wymieszaj. Masę przypraw do smaku Jarzynką, pieprzem i papryką.

Białka ubij na sztywną pianę. Fasolkę, kukurydzę i pianę dodaj do masy kalafiorowej, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź masę warzywną, smaż z obu stron na złoty kolor. Tak przygotowane jarskie kotlety podawaj z parówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...