Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Słodki omlet z truskawkami i estragonem

Składniki na 6 porcji:
  • 9 jaj
  • 40 dag truskawek
  • 10 dag cukru
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 4 dag masła
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • bita śmietana
Truskawki umyj pod zimną wodą, a potem delikatnie osusz. Jajka wbij do miski i energicznie ubij widelcem. Teraz dodaj 10 dag cukru, śmietankę, truskawki i estragon. Masło roztop na patelni taflowej (około 22 cm). Wlej jajka i na małym ogniu smaż omlet.

Włącz górny ogień w piekarniku: kiedy omlet będzie prawie gotowy (można go zdjąć z patelni za pomocą drewnianej szpatułki), włóż patelnię pod grill na 2 minuty. Następnie wyłóż omlet na półmisek, udekoruj bita śmietana, posyp resztą cukru i podawaj.

Smaczny będzie również omlet z malinami lub jeżynami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...