- 50 dag mąki
- szklanka mleka
- 8 dag drożdży
- 1/2 kostki masła
- 5 żółtek
- 27 dag cukru
- szczypta soli
- 1 jajo
- 1 1/2 szklanki jagód
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- tłuszcz do blachy
Żółtka wbij do miski, dodaj pół szklanki cukru i sól. Miskę postaw na garnku z wrzątkiem, ucierając zawartość przez 5-6 minut, aż do powstania pienistej masy. Wtedy zdejmij miskę z garnka i odstaw do schłodzenia.
Mąkę, rozczyn i pozostałe mleko wymieszaj z masą jajeczną i wyrób ciasto, aż przestanie się lepić do rąk. Naczynie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.
Przygotuj nadzienie: jagody opłucz, osącz, włóż do miski, wymieszać z połową szklanki cukru i mąką ziemniaczaną. Z powstałego ciasta uformuj gruby wałek, podziel go na porcje i ulep z nich bułeczki. W każdej zrób wgłębienie, wypełnij łyżką nadzienia z jagód i dokładnie zalep.
Poukładaj bułeczki na natłuszczonej blasze i posmaruj je roztrzepanym jajkiem, posyp resztą cukru i wstaw na 25 minut do piekarnika o temperaturze 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz