Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Jagodzianki na śniadanie

Składniki na 10 porcji:
  • 50 dag mąki
  • szklanka mleka
  • 8 dag drożdży
  • 1/2 kostki masła
  • 5 żółtek
  • 27 dag cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • 1 1/2 szklanki jagód
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • tłuszcz do blachy
Przygotuj ciasto: drożdże rozkrusz, utrzyj z połową łyżeczki cukru i łyżką mąki, dodaj połowę mleka i wymieszaj. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Żółtka wbij do miski, dodaj pół szklanki cukru i sól. Miskę postaw na garnku z wrzątkiem, ucierając zawartość przez 5-6 minut, aż do powstania pienistej masy. Wtedy zdejmij miskę z garnka i odstaw do schłodzenia.

Mąkę, rozczyn i pozostałe mleko wymieszaj z masą jajeczną i wyrób ciasto, aż przestanie się lepić do rąk. Naczynie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.

Przygotuj nadzienie: jagody opłucz, osącz, włóż do miski, wymieszać z połową szklanki cukru i mąką ziemniaczaną. Z powstałego ciasta uformuj gruby wałek, podziel go na porcje i ulep z nich bułeczki. W każdej zrób wgłębienie, wypełnij łyżką nadzienia z jagód i dokładnie zalep.

Poukładaj bułeczki na natłuszczonej blasze i posmaruj je roztrzepanym jajkiem, posyp resztą cukru i wstaw na 25 minut do piekarnika o temperaturze 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...