Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Szparagi w ostrym sosie

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kg białych szparagów
  • 1 kg zielonych szparagów
  • 12 dag masła
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 jaja
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól
  • pieprz
Szparagi umyj, obierz, zwiąż w pęczki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie z łyżeczką cukru i masła.

Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w kostkę, a szczypiorek posiekaj. Resztę masła i cukru rozpuść na patelni, zrumień, wymieszaj z octem winnym, solą i pieprzem.

Szparagi odsącz z wody, wyłóż na podłużny półmisek główkami w jedną stronę, posyp jajkami i szczypiorkiem i polej ostrym sosem z patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...