Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Indyk z owocami w galarecie

Składniki na 10 porcji:
  • 1 pierś indyka (ok. 1 1/2 kg)
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 puszka ananasa
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 duża łyżka żelatyny
  • po 1 łyżeczce mięty, szałwii, bazylii, sól
  • 1 łyżeczka masła do formy
Mięso umyj i wysusz, dokładnie natrzyj przyprawami i zostaw na noc. Głęboką formę wysmaruj masłem, ułóż mięso i piecz około 30 minut w temperaturze 200°C, przez cały czas podlewając bulionem warzywnym i sokami.

Po upieczeniu mięso wyjmij i ostudź. Następnie rozpuść w 2 łyżkach zimnej wody żelatynę i wlej ją do gorącego sosu (powinno pozostać około szklanki płynu), potem rozpuść, ostudź. Mięso pokrój w plastry, ułóż na półmisku, udekoruj ananasem i brzoskwiniami, po czym delikatnie zalej gęstniejącą galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...