Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Śledzie świeże smażone

Składniki:
  • 1 kg śledzi (świeżych)
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • sól
    panierka:
  • 4 dag mąki
  • 1 jajo
  • 8 dag bułki tartej
  • 6 dag oleju do smażenia
  • zielenina
Śledzie oczyść, spraw, opłucz, poodcinaj głowy i ogony, podziel wzdłuż kręgosłupa na 2 części, obierz z ości, skrop kwaskiem cytrynowym i odstaw na pół godziny. Następnie osusz je, osól, obtocz w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej (panierkę przyciśnij dłońmi) i usmaż na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na jasnozłoty kolor, po czym dosmaż jeszcze na małym ogniu.

Usmażone śledzie ułóż na półmisku i przybierz zieleniną. Podawaj z ziemniakami i surówką z warzyw. Śledzie możesz też smażyć w postaci tuszek bez głów i ogonów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...