Składniki:- 1 kg śledzi (świeżych)
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- sól
panierka: - 4 dag mąki
- 1 jajo
- 8 dag bułki tartej
- 6 dag oleju do smażenia
- zielenina
Śledzie oczyść, spraw, opłucz, poodcinaj głowy i ogony, podziel wzdłuż kręgosłupa na 2 części, obierz z ości, skrop kwaskiem cytrynowym i odstaw na pół godziny. Następnie osusz je, osól, obtocz w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej (panierkę przyciśnij dłońmi) i usmaż na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na jasnozłoty kolor, po czym dosmaż jeszcze na małym ogniu.
Usmażone śledzie ułóż na półmisku i przybierz zieleniną. Podawaj z ziemniakami i surówką z warzyw. Śledzie możesz też smażyć w postaci tuszek bez głów i ogonów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz