Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gołąbki z kapusty pekińskiej

Składniki:
  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 25 dag niemieckiego corned beef
  • 1 cebula
  • 1 marynowany ogórek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 jajo
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 5 dag przerośniętego boczku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • czarny pieprz
  • pieprz cayenne
Oddziel 8 dużych liści od główki kapusty, umyj je i zblanszuj je przez 3 minuty w 1 litrze wrzącej osolonej wody. Osączone liście ułóż po dwa, jeden na drugim. Corned beef, cebulę, ogórek i paprykę pokrój na drobno, wymieszaj z jajkiem, bułką tartą oraz dopraw solą i pieprzem.

Farsz rozłóż na liściach kapusty, zawiń i obwiąż nicią gołąbki. Następnie pokrój w drobną kostkę cebulę i boczek i podgrzej bulion.

Teraz w garnku o grubym dnie rozgrzej olej i wysmaż na nim boczek oraz - dodając pokrojoną cebulę i czosnek - zeszklij je i na koniec obsmaż lekko gołąbki.

Gorący rosół wlej do rondla i uduś gołąbki pod przykryciem przez 20 minut. Naturalny sos z gołąbków zagęszcza się mąką wymieszaną ze śmietaną i koncentratem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...