Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gołąbki z grzybami

Składniki na 4 porcje:
  • 1 główka białej kapusty
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 2 cebule
  • natka pietruszki
  • 30 dag grzybów (podgrzybki, prawdziwki, koźlaki)
  • 5 łyżek oleju
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Ryż gotuj 5 minut w osolonym wrzątku, odcedź. Z kapusty starannie wykrój głąb, usuń zewnętrzne liście, tak przygotowaną kapustę przełóż do wrzątku. Teraz stopniowo zdejmij duże liście i usuń z nich grubsze nerwy. Resztę kapusty poszatkuj.

Cebulę posiekaj i podsmaż na 2 łyżkach oleju. Dodaj poszatkowaną kapustę i ryż. Całość smaż 5 minut, po czym dopraw do smaku i dodaj połowę natki.

Na każdy liść połóż po 2 łyżki nadzienia. Zwiń i przełóż do żaroodpornego naczynia. Skrop olejem i piecz 15 minut w 200°C.

Grzyby oczyść, pokrój i podsmaż na reszcie oleju. Zalej śmietaną i dopraw do smaku. Duś około 15 minut. Przygotowanym sosem polej gołąbki i piecz je 15 minut. Przed podaniem posyp resztą natki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...