- 25 dag mielonego mięsa
- 25 dag salcesonu
- 1 torebka ryżu (12,5 dag) lub kaszy gryczanej bądź jęczmiennej
- 1 główka kapusty białej lub włoskiej
- bulion pomidorowy (instant)
- kilka suszonych grzybów
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- sos sojowy
- sól, pieprz
Kapustę oczyść, wytnij głąb, zalej wrzącą wodą, obgotuj, przestudź i ostrożnie zdejmij liście. Trzeba z nich wyciąć gruby trzon. Na każdy liść nałóż porcję nadzienia i zwiń gołąbki. Poukładaj je ciasno w szerokim naczyniu, zalej przygotowanym według przepisu na opakowaniu bulionem pomidorowym. Wlej tyle osolonej wody, aby gołąbki były zanurzone. Duś pod przykryciem przez półtorej godziny. Pod koniec duszenia dodaj majeranek i przypraw do smaku sosem sojowym.
Podawaj z ziemniakami z wody i surówką z włoszczyzny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz