Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gołąbki z kminkiem

Składniki na 6 porcji:
  • 50 dag mielonej wieprzowiny
  • 1 główka kapusty włoskiej (ok. 1 kg)
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 jajo
  • 1 cebula
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 1/2 łyżki jarzynki
  • 2 łyżeczki kminku
  • pieprz
  • sól
Kapustę sparz, podziel na liście, osącz (wodę zostaw) i ostudź. Z 10-12 liści przeznaczonych na gołąbki zetnij grube nerwy. Bułkę namocz w wodzie i odciśnij. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na tłuszczu na złoty kolor. Mięso wymieszaj z bułką, cebulą i jajkiem, a wyrobioną masę dopraw pieprzem i jarzynką.

Na kolejne liście kładź farsz, zawijając boki, po czym ciasno rolując w wałki.

Do litra wody zachowanej z parzenia kapusty dodaj Jarzynkę i zagotuj. Dno garnka o grubym dnie wyściel częścią pozostałej kapusty, ułóż ciasno gołąbki, przesypując je kminkiem i zalej gorącą wodą z przyprawą z jarzynką.

Gołąbki duś pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta stanie się miękka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...