Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Ciasto waniliowe z czekoladą

Składniki na 6-8 porcji:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 15 dag cukru
  • 7 jaj
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6 dag rodzynek
  • 6 dag drobno pokrojonej czekolady
  • 20 dag polewy czekoladowej
  • 2 dag posiekanych orzechów pistacjowych
  • szczypta soli
  • masło do smarowania formy
Rodzynki namocz, potem osącz na sicie. Połowę cukru i cukier waniliowy utrzyj na puszystą masę z jednym jajkiem, 6 żółtkami i szczyptą soli. Białka ubij na sztywno z resztą cukru i dodaj do masy jajecznej. Obie mąki przesiej i delikatnie połącz z masą. Na koniec dodaj do ciasta drobno pokrojoną czekoladę i osączone rodzynki.

Przygotowane ciasto przełóż do posmarowanej masłem formy o średnicy 20-25 cm, po czym wygładź jego powierzchnię. Piecz 45-60 minut w temperaturze 190°C. Gdy lekko ostygnie, wyjmij z formy.

Teraz rozpuść w rondelku polewę czekoladową i dokładnie posmaruj nią ciasto. Zanim polewa zastygnie, ciasto posyp posiekanymi orzechami pistacjowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...