- 3 szklanki młodej startej cukinii
- (nie musisz jej obierać, wystarczy, że odetniesz zdrewniałe końcówki)
- 4 jaja
- 3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka drobno posiekanych orzechów
- 1 łyżeczka soli
- tłuszcz i bułka tarta
- lub specjalny pergamin do formy
Jaja utrzyj z cukrem do białości i - nie przestając mieszać - powolutku wlej olej, a następnie niewielkimi porcjami wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
Dodaj cukinię i orzechy. Całość ponownie wymieszaj i przełóż do formy. Piecz ok. 60 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto oblej lukrem, który uzyskasz ze szklanki cukru pudru mieszanego w rondelku z 3 łyżkami wody (mleka lub soku z połówki cytryny) do chwili, gdy lukier stanie się nitkowato ciągliwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz