Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Ciasto z cukinią

Składniki:
  • 3 szklanki młodej startej cukinii
  • (nie musisz jej obierać, wystarczy, że odetniesz zdrewniałe końcówki)
  • 4 jaja
  • 3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów
  • 1 łyżeczka soli
  • tłuszcz i bułka tarta
  • lub specjalny pergamin do formy
Rozgrzej piekarnik do 175°C i przygotuj jedną większą formę lub dwie do keksów.

Jaja utrzyj z cukrem do białości i - nie przestając mieszać - powolutku wlej olej, a następnie niewielkimi porcjami wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.

Dodaj cukinię i orzechy. Całość ponownie wymieszaj i przełóż do formy. Piecz ok. 60 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto oblej lukrem, który uzyskasz ze szklanki cukru pudru mieszanego w rondelku z 3 łyżkami wody (mleka lub soku z połówki cytryny) do chwili, gdy lukier stanie się nitkowato ciągliwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...