Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Ciasto pomarańczowe

Składniki:
  • 1 duża pomarańcza
  • 4 jaja
  • po 25 dag cukru, stopionego masła i mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz
  • bułka tarta lub specjalny pergamin do formy
Pomarańczę sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i zetrzyj ją, a sok wyciśnij do kubeczka.

Oddziel żółtka od białek, dodaj cukier i całość utrzyj do białości. Do masy żółtkowej dodaj skórkę i sok z pomarańczy, a następnie - cały czas mieszając - porcjami dosypuj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dolewaj stopione masło. Jednolitą już, gładką masę delikatnie połącz z uprzednio ubitą na sztywno pianą z białek.

Wlej masę do przygotowanej wcześniej formy i wstaw do rozgrzanego do 160°C piekarnika na około 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu polej wypiek lukrem, który uzyskasz ze szklanki cukru pudru mieszanego w rondelku z 3 łyżkami wody do chwili, gdy stanie się on nitkowato ciągliwy.

Pamiętaj: zamiast pomarańczy możesz użyć dwóch cytryn.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...