Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Ciasto marchwiowo-bananowe

Składniki:
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 nieduże rozgniecione banany (im bardziej dojrzałe, tym lepiej)
  • 30 dag startej marchewki
  • garść rodzynek
  • garść posiekanych orzechów (dowolnego gatunku)
  • kilka kropli esencji zapachowej (niekoniecznie)
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawaj po jednym jaju, a następnie - powoli i małymi porcjami - mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

Utartą masę połącz z bananami i marchewką. Na koniec wrzuć bakalie i - wedle uznania - dodaj kilka kropli esencji zapachowej.

Ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C ok. 1 godziny (przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy jest już gotowe).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...