Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Ciasto ze śliwkami

Składniki:
  • 75 dag śliwek
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 4 jaja
  • 35 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka margaryny
Zacznij od nagrzania piekarnika do 175°C. Foremkę (25 x 30 cm) posmaruj cienko margaryną i oprósz mąką. Śliwki umyj, przetnij na pół, usuń pestki, a każdą połówkę przekrój jeszcze na pół. Teraz utrzyj masło z cukrem pudrem i, cały czas ucierając, dodawaj po jednym jaju, a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przełóż do przygotowanej foremki, połóż na nim ćwiartki śliwek (skórką do wierzchu) i posyp je cukrem.

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika (środkowa półka) na około 50 minut. Po upieczeniu trzymaj jeszcze w piekarniku przez 5 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno, posypane cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...