Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Ciasto z malinami, czyli clafoutis

Składniki na 6 porcji:
  • 75 dag malin
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 7 dag cukru
  • 5 dag mąki
  • 250 ml płynnej śmietanki
  • 5 dag nasion orzechów pinii
  • cukier waniliowy
Zacznij od nagrzania piekarnika do 180°C. Następnie w naczyniu rozbij jajka, dodaj żółtka i cukier - roztrzep wszystko tak, aby nie powstała piana. Teraz dodaj mąkę i rozetrzyj ją, po czym wlej śmietanę i jeszcze raz wymieszaj, dosypując nasiona pinii.

Rozłóż maliny w okrągłym żaroodpornym naczyniu do pieczenia tarty (o średnicy 20 cm). Posyp owoce cukrem waniliowym i obtocz je w nim, potrząsając naczyniem, a na koniec delikatnie wlej na maliny ubitą masę.

Wstaw naczynie na około 45 minut do piekarnika i - kiedy ciasto się zetnie, a jego powierzchnia się zarumieni - posyp cukrem waniliowym. Podawaj ostudzone do letniej temperatury.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...