Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Ciasteczka ptysiowe z serem

Składniki na 10 porcji:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 15 dag masła
  • 8 dag sera grojer
  • 5 jaj
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • szczypta soli
  • tłuszcz do blachy
Wodę zagotuj z solą, masłem, wsyp mąkę, po czym całość dokładnie wymieszaj i, wciąż mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż masa stanie się szklista. Odstaw ją, by przestygła, a potem starannie ucieraj z każdym kolejno wbijanym jajem. Na końcu wsyp 5 dag startego sera.

Blachę wysmaruj tłuszczem. Wyciskaj szprycą małe różyczki w odstępach około 5cm. Połowę ciasteczek posyp z wierzchu startym serem, a drugą część serem wymieszanym z papryką. Piecz w temperaturze 250°C na złoty kolor (około 15 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...