Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Ciasteczka kozaczki z makiem

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaja i białko
  • 5 łyżek śmietany
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka tłuszczu do smarowania blachy
  • mąka do obsypania blachy
  • 1 1/3 szklanki maku
Przesianą mąkę posiekaj z masłem lub z margaryną i wymieszaj z jajkami ubitymi z cukrem, śmietaną oraz cukrem waniliowym. Zagnieć ciasto i odstaw je do schłodzenia.

Po wyjęciu z lodówki ciasto podziel na 4 części i każdą z nich rozwałkuj na prostokąty grubości mniej więcej 3 mm. Powykrawaj kieliszkiem bądź foremką małe krążki, każdy umocz w rozbitym białku z obu stron, a następnie w maku. Teraz poukładaj je na blasze posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Kozaczki piecze się w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...