Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Ciasteczka serowe

Składniki na 4 porcje:
  • 18 dag startego ementalera
  • 1 1/2 szklanki mąki (25 dag)
  • 15 dag masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 filiżanki śmietany
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    do posypania:
  • mak
  • sezam
  • posiekane orzechy pistacjowe
  • kminek
Masło wymieszaj z serem, dodaj śmietanę, sól i paprykę, po czym zagnieć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto zawiń w folię i włóż na 2 godziny do lodówki.

Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na grubość 5-6 cm i za pomocą foremek wycinaj ciasteczka. Układaj je na blasze posmarowanej tłuszczem. Wierzch ciastek posmaruj zmiksowanym żółtkiem, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub orzeszkami pistacjowymi. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200-210°C (około 10-15 minut).

Uwaga. Serowe ciasteczka możesz podawać z czerwonym winem lub piwem jako wykwintną przystawkę. Podczas pieczenia nie wolno dopuszczać do zbyt mocnego przyrumienienia ciastek, ponieważ z powodu dużej ilości zawartego w nich żółtego sera będą miały gorzki smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...