- 18 dag startego ementalera
- 1 1/2 szklanki mąki (25 dag)
- 15 dag masła
- 1 żółtko
- 1/2 filiżanki śmietany
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- do posypania:
- mak
- sezam
- posiekane orzechy pistacjowe
- kminek
Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na grubość 5-6 cm i za pomocą foremek wycinaj ciasteczka. Układaj je na blasze posmarowanej tłuszczem. Wierzch ciastek posmaruj zmiksowanym żółtkiem, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub orzeszkami pistacjowymi. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200-210°C (około 10-15 minut).
Uwaga. Serowe ciasteczka możesz podawać z czerwonym winem lub piwem jako wykwintną przystawkę. Podczas pieczenia nie wolno dopuszczać do zbyt mocnego przyrumienienia ciastek, ponieważ z powodu dużej ilości zawartego w nich żółtego sera będą miały gorzki smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz