Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Ciasteczka z owocami

Składniki:
    ciasto:
  • 2 szklanki mąki (40 dag)
  • 20 dag margaryny
  • 2/3 szklanki wody
    krem:
  • 1 jajo
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 5-8 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 50-75 dag owoców (np. agrest, truskawki, śliwki)
Margarynę posiekaj z mąką, dodaj wodę i bardzo szybko wyrób ciasto. Następnie schłódź je w lodówce i rozwałkuj na placek grubości około 0,5 cm. Przykryj nim foremki ułożone jedna obok drugiej, dociśnij wałkiem, a następnie dokładnie wylep foremki palcami. Ułóż je potem na blasze. Do każdej włóż uprzednio oczyszczone i (ewentualnie) rozdrobnione owoce, wlej 2-3 łyżeczki kremu.

Przygotuj krem: ubij pianę z białka, usztywniając ją cukrem, i dokładnie wymieszaj z żółtkami i śmietaną.

Babeczki piecz w bardzo gorącym piekarniku 15-20 minut.

Możesz również upiec same babeczki i po ostudzeniu napełnić je dowolnym kremem lub masą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...