- 1 szklanka kaszy krakowskiej
- 4 jaja
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 8 dag rodzynek
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- szczypta soli
- masło i bułka tarta
Utrzyj masło z cukrem, wbijając po jednym 3 żółtka. Dodaj ostudzoną kaszę, skórkę pomarańczową, posiekaną wanilię oraz umyte i osuszone rodzynki. Masę delikatnie połącz ze sztywną pianą ubitą z 3 białek.
Całość przełóż do formy budyniowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Formę szczelnie zamknij, wstaw do rondla z wrzącą wodą i gotuj pod przykryciem około godziny.
Ostrożnie otwórz formę i okrój brzegi budyniu, po czym wyłóż go na półmisek.
Podawaj z sosem waniliowym lub owocowym. Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz