Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Budyń z kaszy krakowskiej

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy krakowskiej
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 8 dag rodzynek
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • szczypta soli
  • masło i bułka tarta
Kaszę wymieszaj z jajem, rozgniatając grudki, i wstaw na blaszce do ciepłego piekarnika mniej więcej na 20 minut (uważaj, by się nie przypaliła). Gdy przeschnie, przełóż ją do wrzącego mleka z dodatkiem szczypty soli. Zmniejsz ogień i dogotuj pod przykryciem na płytce lub w piekarniku.

Utrzyj masło z cukrem, wbijając po jednym 3 żółtka. Dodaj ostudzoną kaszę, skórkę pomarańczową, posiekaną wanilię oraz umyte i osuszone rodzynki. Masę delikatnie połącz ze sztywną pianą ubitą z 3 białek.

Całość przełóż do formy budyniowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Formę szczelnie zamknij, wstaw do rondla z wrzącą wodą i gotuj pod przykryciem około godziny.
Ostrożnie otwórz formę i okrój brzegi budyniu, po czym wyłóż go na półmisek.

Podawaj z sosem waniliowym lub owocowym. Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...