Składniki:- 50 dag pomidorów
- 1 cebula
- 5 jaj
- 3 łyżki startego żółtego sera
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki śmietanki 22-proc.
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- sól
- pieprz
- masło i bułka tarta do formy
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone pomidory, duś ją do miękkości, a potem przetrzyj przez sito i wystudź. Do otrzymanego przecieru wbij żółtka, wlej śmietankę i wsyp ser, kaszę i bazylię. Masę dopraw solą i pieprzem, a następnie delikatnie połącz z pianą ubitą z białek. Przełóż do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Formę szczelnie zamknij i wstaw do dopasowanego wielkością rondla z wrzątkiem. Gotuj około godziny.
Budyń podawaj zaraz po wyjęciu z formy, z dodatkiem stopionego masła lub sosu beszamelowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz