Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Budyń z kaszy manny i pomidorów

Składniki:
  • 50 dag pomidorów
  • 1 cebula
  • 5 jaj
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki śmietanki 22-proc.
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • masło i bułka tarta do formy
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone pomidory, duś ją do miękkości, a potem przetrzyj przez sito i wystudź. Do otrzymanego przecieru wbij żółtka, wlej śmietankę i wsyp ser, kaszę i bazylię. Masę dopraw solą i pieprzem, a następnie delikatnie połącz z pianą ubitą z białek. Przełóż do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Formę szczelnie zamknij i wstaw do dopasowanego wielkością rondla z wrzątkiem. Gotuj około godziny.

Budyń podawaj zaraz po wyjęciu z formy, z dodatkiem stopionego masła lub sosu beszamelowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...