Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kuskus na zimno z rybą

Składniki na 4 porcje:
  • 1 szklanka kuskusu
  • 25 dag wędzonej ryby (dorsza lub pstrąga) albo puszka tuńczyka
  • 2 pomidory
  • 2 zielone ogórki
  • 5 oliwek (nie marynowanych)
  • sok z cytryny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 łyżki oleju
Kaszę zalej wrzątkiem tak, by sięgał on około 2 cm ponad jej powierzchnię. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 5 minut. Rybę obierz ze skóry i ości, podziel na drobne kawałki albo po prostu otwórz puszkę z tuńczykiem i wyjmij jej zawartość. Dodaj do kuskusu. Pomidory i ogórki pokrój w drobną kostkę. Potem opłucz, odsącz i posiekaj natkę.

Pomidory, rybę, ogórki, oliwki pokrojone w plasterki i połowę natki dodaj do jeszcze ciepłej kaszy. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Na koniec polej olejem i wstaw do lodówki.

Przed podaniem ozdób potrawę resztą natki i ewentualnie dolej oleju. Danie to możesz przyrządzić dla niespodziewanych gości z produktów, które zawsze warto mieć w lodówce na wszelki wypadek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...