Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Polenta z bakaliami

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki rodzynek
    po 2 łyżki: posiekanej skórki pomarańczowej w cukrze i kandyzowanych owoców
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki bitej śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • sól
Upraż kaszę na patelni na złoty kolor (uważaj, żeby się nie spaliła) i zalej szklanką zimnej wody. Gdy napęcznieje, przełóż do wrzącego osolonego mleka, zagotuj, dodaj masło, umyte i osączone rodzynki, kandyzowane owoce i skórkę pomarańczową oraz cukier.

Gotuj pod przykryciem, aż kasza się rozklei, od czasu do czasu mieszając. Całość rozłóż warstwą grubości 1-2 cm na zwilżonym zimną wodą półmisku lub plastikowej desce i odstaw. Gdy zastygnie, pokrój w kwadraty 5 x 5 cm i zrumień na rozgrzanym oleju.

Gotowe danie udekoruj bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...