Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kuskus z mięsem indyka

Składniki:
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 25 dag mięsa indyka
  • 1 białko
  • sos sojowy
  • 1 kieliszek białego wina
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 mały seler
  • 10 dag kiełków z soi
  • 1 łyżka ziarna sezamowego
  • kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm)
  • sól
  • olej do smażenia
Mięso umyj, osusz i pokrój je w wąskie paseczki. Następnie skrop winem i sosem sojowym i odstaw na godzinę.

Każdy kawałek maczaj w roztrzepanym białku i po obsypaniu mąką ziemniaczaną kładź na rozgrzany tłuszcz. Często przewracając smaż, aż się zrumienią - mięso powinno być chrupkie.
Obrany seler pokrój w słupki i przesmaż na oleju (musi pozostać jędrny).

Kuskus zalej gorącym bulionem warzywnym tak, aby go całkowicie przykrył, odstaw pod pokrywką. Po 5 minutach połącz go z mięsem, selerem i kiełkami. Dodaj zmiażdżony korzeń imbiru, sezam oraz sos sojowy i sól do smaku. Całość wystarczy teraz szybko podgrzać i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...