- 1 szklanka kuskusu
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 25 dag mięsa indyka
- 1 białko
- sos sojowy
- 1 kieliszek białego wina
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 mały seler
- 10 dag kiełków z soi
- 1 łyżka ziarna sezamowego
- kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm)
- sól
- olej do smażenia
Każdy kawałek maczaj w roztrzepanym białku i po obsypaniu mąką ziemniaczaną kładź na rozgrzany tłuszcz. Często przewracając smaż, aż się zrumienią - mięso powinno być chrupkie.
Obrany seler pokrój w słupki i przesmaż na oleju (musi pozostać jędrny).
Kuskus zalej gorącym bulionem warzywnym tak, aby go całkowicie przykrył, odstaw pod pokrywką. Po 5 minutach połącz go z mięsem, selerem i kiełkami. Dodaj zmiażdżony korzeń imbiru, sezam oraz sos sojowy i sól do smaku. Całość wystarczy teraz szybko podgrzać i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz