Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Berlińskie powietrze

Krem cytrynowy
    Składniki:
  • 4 jaja
  • 5-6 łyżek cukru
  • sok z 2 cytryn
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 4 łyżki gęstego soku malinowego
Dokładnie wymieszaj żelatynę z sokiem cytrynowym i podgrzej ją na małym ogniu, aż się rozpuści (nie dopuść do wrzenia!), po czym odstaw do przestudzenia. Teraz utrzyj żółtka z cukrem i skórką z cytryny na puszystą masę, a białka ubij na sztywną pianę.

Zimny sok cytrynowy bardzo starannie wymieszaj z żółtkami i ubitą pianą z białek, przelej do wysokich kieliszków i wstaw je do lodówki. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i polej sokiem malinowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...