- 4 kotlety baranie
- 1 szklanka zsiadłego mleka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 1 łyżka otartego majeranku
- otarta skórka i sok z 1 cytryny
- 1/2 szklanki rozcieńczonego bulionu warzywnego
- 1/4 łyżeczki suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka mąki
- sól, pieprz
- szczypta cukru (niekoniecznie)
Z masła (lub margaryny) i mąki przygotuj zasmażkę, rozprowadź ją chłodnym bulionem, dodaj resztę soku i skórkę otartą z cytryny, gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj lubczyk, majeranek, dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru.
Polej kotlety sosem i duś pod przykryciem około 40-50 minut. Podawaj z makaronem lub ryżem na sypko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz