Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Baranie kotleciki w majerankowym sosie

Składniki:
  • 4 kotlety baranie
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 1 łyżka otartego majeranku
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki rozcieńczonego bulionu warzywnego
  • 1/4 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru (niekoniecznie)
Umyte kotlety ułóż w salaterce, zalej zsiadłym mlekiem, przykryj i wstaw na całą noc do lodówki. Po wyjęciu opłucz je, osusz, lekko rozbij tłuczkiem, skrop łyżką soku z cytryny, natrzyj solą i pieprzem, a następnie usmaż na oleju i przełóż do rondla.

Z masła (lub margaryny) i mąki przygotuj zasmażkę, rozprowadź ją chłodnym bulionem, dodaj resztę soku i skórkę otartą z cytryny, gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj lubczyk, majeranek, dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru.

Polej kotlety sosem i duś pod przykryciem około 40-50 minut. Podawaj z makaronem lub ryżem na sypko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...