Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Salsa pizzaiola, czyli sos pomidorowo-czosnkowy

Składniki:
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 dag obranych ze skórki pomidorów z puszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki cukru
  • starty parmezan
  • 1 seler naciowy
  • 1 łyżeczka soli
  • czarny pieprz
Obraną cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj. Osącz pomidory (sok zachowaj), a potem je drobno pokrój. W rondlu rozgrzej oliwę i - stale mieszając - zeszklij na niej cebulę, następnie dodaj czosnek i smaż wszystko razem 2 minuty. Do rondla z cebulą włóż pomidory, seler, wlej sok i powoli dodawaj pozostałe składniki. Sos zagotuj, zmniejsz ogień i nadal gotuj, stale mieszając, około godziny. Sos powinien mieć konsystencję gęstej pasty. Na końcu wyjmij z sosu listek laurowy, sos dopraw do smaku solą i cukrem. Posyp parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...