- 4 l wody
- 20 dag makaronu penne
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 40 dag mieszanego mięsa mielonego
- 40 dag obranych ze skórki pomidorów z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 4 listki suszonego rozmarynu
- po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, oregano, tymianku i soli
- 5 dag utartego parmezanu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka zielonej pietruszki
- 2 łyżki soli, biały pieprz
Teraz rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. W żaroodpornej formie układaj na przemian warstwami makaron i sos. Na wierzchu powinna znaleźć się gruba warstwa sosu. Potrawę posyp tartym parmezanem, obłóż kawałeczkami masła i zapiecz w piekarniku, aż ser całkowicie się roztopi. Przed podaniem danie posyp pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz