Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Makaron z sosem bolońskim

Składniki:
  • 4 l wody
  • 20 dag makaronu penne
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 40 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 40 dag obranych ze skórki pomidorów z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 listki suszonego rozmarynu
  • po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, oregano, tymianku i soli
  • 5 dag utartego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka zielonej pietruszki
  • 2 łyżki soli, biały pieprz
Makaron gotuj przez 12-16 minut we wrzącej osolonej wodzie, odcedź. Następnie na oliwie w rondlu zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaj mielone mięso i mieszając smaż, aż zmieni kolor. Pomidory osącz i dodaj do mięsa razem z koncentratem pomidorowym, pokruszonym listkiem laurowym, roztartymi ziołami, solą i pieprzem. Sos gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.

Teraz rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. W żaroodpornej formie układaj na przemian warstwami makaron i sos. Na wierzchu powinna znaleźć się gruba warstwa sosu. Potrawę posyp tartym parmezanem, obłóż kawałeczkami masła i zapiecz w piekarniku, aż ser całkowicie się roztopi. Przed podaniem danie posyp pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...