Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Ryż z pomidorami i czosnkiem

Składniki:
  • 20 dag ryżu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały por
  • 4 mięsiste pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 1/8 litra bulionu warzywnego (z kostki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
Ryż dokładnie umyj i przez 40 minut gotuj w 2 l osolonej wody. Po ugotowaniu przelej zimną wodą i osącz. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekaj. Dokładnie umyty por pokrój na plasterki, sparzone i obrane ze skórki pomidory przekrój na pół, usuń nasiona i twarde rdzenie i pokrój w kostkę.

W dużym garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim najpierw cebulę i czosnek, potem dodaj pory - wszystko krótko podsmaż, cały czas mieszając. Teraz dodaj koncentrat pomidorowy i pokrojone pomidory, wlej bulion warzywny i dokładnie wymieszaj.

Uprzednio osączony ryż wymieszaj w garnku z sosem pomidorowym, dopraw według uznania solą i papryką, a potem gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.

Przed podaniem posyp zieloną pietruszką. Do ryżu możesz dodać zieloną sałatę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...