- 20 dag ryżu
- 1 łyżeczka soli
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały por
- 4 mięsiste pomidory
- 2 łyżki oleju
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
- 1/8 litra bulionu warzywnego (z kostki)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
W dużym garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim najpierw cebulę i czosnek, potem dodaj pory - wszystko krótko podsmaż, cały czas mieszając. Teraz dodaj koncentrat pomidorowy i pokrojone pomidory, wlej bulion warzywny i dokładnie wymieszaj.
Uprzednio osączony ryż wymieszaj w garnku z sosem pomidorowym, dopraw według uznania solą i papryką, a potem gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
Przed podaniem posyp zieloną pietruszką. Do ryżu możesz dodać zieloną sałatę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz