Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pierś indycza glazurowana

Składniki na 6 porcji:
  • 4 łyżki wytrawnej sherry
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu albo syropu klonowego
  • 2 łyżki angielskiej musztardy w proszku albo 3 łyżki ostrej musztardy
  • 1 pierś indyka (ok. 1 kg)
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1/8 l bulionu z cielęciny albo drobiu albo wywaru cielęcego (koncentrat)
  • szczypta pieprzu cayenne
Dokładnie wymieszaj sherry, sos sojowy, miód i musztardę. Tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj pierś indyka. Włóż mięso na około 3 godziny do lodówki i od czasu do czasu smaruj marynatą, która ściekła na talerz.

Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Zamarynowaną pierś indyka przypraw solą i pieprzem i włóż do odpowiednio dużego naczynia.

Rozgrzej masło i polej nim mięso. Wstaw naczynie do piekarnika na około 50 minut, często smarując mięso marynatą. W połowie pieczenia mięso obróć. Po wyjęciu mięsa z formy odstaw je w ciepłe miejsce i przykryj lekko folią aluminiową. Pozostaw tak na około 10 minut.

Wywar z pieczenia razem z resztą marynaty wlej na małą patelnię, zagotuj z wywarem cielęcym i lekko odparuj. Przypraw sos solą, pieprzem albo na ostro pieprzem cayenne.
Pikantny smak glazury i sosu doskonale pasuje do delikatnego indyczego mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...