Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Koktajl z krewetek

Składniki:
  • 50 dag mrożonych krewetek
  • 1 mała główka sałaty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki soku cytrynowego lub rozcieńczonego kwasku cytrynowego
Krewetki wyjmij z opakowania, przykryj i rozmroź w temperaturze pokojowej.

Sałatę podziel na liście - najdelikatniejsze środkowe liście wykorzystaj do koktajlu; umyj je, osusz i drobno pokrój. Cztery pucharki wyłóż sałatą. Rozmrożone krewetki opłucz zimną wodą, osącz i pokrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Odstaw pod przykryciem na pół godziny, żeby przesiąkły marynatą.

Śmietanę wymieszaj z sokiem cytrynowym i sherry, rozdziel do pucharków. Koktajl możesz udekorować cieniutkimi plasterkami cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...