Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kluski z ziemniaków surowych (pyzy)

Składniki:
  • 1 1/2 kg ziemniaków
  • 2 jaja
  • sól
  • 5-10 dag mąki do podsypania
  • 5 dag słoniny do polania
  • 5 dag cebuli
Ziemniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Połowę ugotuj w mundurkach (skórkach), obierz, ostudź i przepuść przez maszynkę. Resztę ziemniaków cienko obierz, zetrzyj na drobnej tarce i lekko wyciśnij. Wyciśnięty sok odstaw, a gdy się ustoi - zlej z wierzchu płyn, a pozostałą na dnie skrobię dodaj do wyciśniętych ziemniaków. Połącz ziemniaki surowe z gotowanymi, wbij jaja, osól powstałą masę i zagnieć ciasto. Teraz ulep w mące gałki wielkości orzecha włoskiego, w każdej zrób zagłębienie.

Ugotuj jedną kluskę na próbę i - jeśli ciasto okaże się za rzadkie, dodaj do niego 3-4 łyżki mąki pszennej lub łyżkę mąki ziemniaczanej. Kluski takie gotuj 5-8 minut i wyjmuj łyżką cedzakową na sito, po czym przelej gorącą wodą i okraś słoniną topioną ze skwarkami i usmażoną cebulą lub ulubionymi sosami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...