Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Babeczki mięsne po marokańsku

Składniki:
  • 12 babeczek z ciasta francuskiego
  • 1 1/2 szklanki ugotowanego i posiekanego mięsa kurczaka
  • 1 szklanka poszatkowanych pieczarek
  • 1/4 szklanki białego wina wytrawnego
  • 3 łyżki płynnego masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka kminku
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • sól, pieprz
Rozgrzej połowę masła, podsmaż na nim pieczarki, dodaj mięso kurczaka i podsmaż je przez chwilę, bezustannie mieszając. Następnie dolej wino, podsmażając na małym ogniu, po czym odstaw patelnię.

Na reszcie rozgrzanego masła podgrzej - stopniowo dodając i stale mieszając - mąkę i mleko. Gdy sos osiągnie jednolitą konsystencję, dodaj roztłuczony w moździerzu kminek oraz dopraw go solą i pieprzem. Następnie połącz sos z mięsem i pieczarkami i wszystko razem dobrze wymieszaj. Masą tą napełnij babeczki z francuskiego ciasta i wstaw je do średnio nagrzanego piecyka na kilka minut, żeby podać gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...