Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Babeczki korzenne

Składniki:
  • po 20 dag masła, cukru i mąki
  • 3-4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag mielonych migdałów
  • aromat migdałowy
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • tłuszcz i bułka tarta do foremek
    do dekoracji:
  • gotowa polewa orzechowa
  • płatki migdałowe
Na początku utrzyj masło z cukrem i, ciągle ucierając, stopniowo wbijaj do masy po jednym jaju. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, migdałami, przyprawami korzennymi, aromatem i skórką z cytryny, a potem niewielkimi porcjami - wciąż ucierając - dodaj do masy jajecznej.

Foremki wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, po czym napełnij je do połowy ciastem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C.
Piecz około 30 minut.

Upieczone babeczki wyjmij z foremek i ostudź. Na koniec posmaruj je polewą, przygotowaną według przepisu na opakowaniu i posyp płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...